Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Kategóriák / Termékek

Beltéri ajtó nyitásiránya

Beltéri ajtó nyitásiránya

Elvileg nagyon egyszerűen meg tudjuk állapítani egy ajtó nyitásirányát, vagyis azt, hogy jobbos vagy balos. Hogyan? Ha szembe állunk az ajtóval és az felénk nyílik, akkor megnézzük, hogy melyik oldalon is helyezkedik el a zsanér. Ha a jobb oldalon található, akkor jobbos, ha pedig a baloldalon van, akkor értelemszerűen az ajtó balos.

Egyszerű nemigaz? A beltéri ajtók esetében mégis több szempontot is figyelembe kell vennünk, ha el akarjuk dönteni, hogy milyen számunkra a legmegfelelőbb irány. 

Ajtó nyitásiránya

Amikor kicsi a lakás, akkor van csak igazán nagy jelentősége az ajtó nyitásirányának. Ilyenkor le kell mérni a rendelkezésre álló hely nagyságát. Ha ezt nem tesszük meg, előfordulhat, hogy két egymáshoz közeli ajtót nem tudunk majd kinyitni, legalábbis anélkül nem, hogy ne akadnának össze. Elég kényelmetlen úgy élni, hogy valamelyik helyiségbe nem tudunk akadálymentesen bejutni.
Alapszabály még, hogy mindig a kisebb helyiségből nyíljon az ajtó a nagyobb helyiség felé, így a kis szoba ajtószárnya kinyitáskor a nagyobb területből foglalja el a helyet.

Mindenkinek magának kell eldöntenie lakáson vagy házon belül, hogy a jobbos vagy a balos ajtó felel meg az ízlésének. Egy lakáson belül a nyitásirányt érdemes egységessé tenni. Ha nem egységes, a különbözőség nem csak a használatot zavarhatja meg, hanem az összképben is nagyon zavaró lehet. Ha az egyik jobbos nyitású a másik pedig balos, teljesen különbözőnek fognak tűnni, mert nem egy oldalon lesznek a burkolatváltások, és ennek az a következménye, hogy zavarni fogja a szemet. Különösen igaz ez a mintás ajtók esetében.

A beltéri ajtó helye az új helyiségben

Előfordulhat, hogy a lakásban, házban, ahol élünk új helyiség kialakítására lesz szükségünk. Ezzel együtt jár az is, hogy az új helyiségre ajtó kerül majd, ami persze nem mindegy, hogy merre is nyílik. Ugyanez a helyzet abban az esetben is, ha egy nagyobb szobát, választunk ketté. Mindkét esetben ismerjük a helyiség nagyságát, ezért érdemes átgondolni milyen bútorokat teszünk és hová. Majd ezután jöhet az ajtó helye. 
Például, ha az új szobába az új szekrénysort vagy a kényelmes kanapét tervezünk, viszont az ajtó mindig nekiütközik nyitáskor, akkor nem leszünk túl boldogok. Az ajtónyílás megtervezése és az ajtó nyitásirány előre meghatározása sok bosszúságtól és problémától kímélhet meg bennünket. Utólag változtatni ezeken a dolgokon már nem biztos, hogy lehetséges, és valljuk be, nem is túl költséghatékony módszer.

Mindenesetre érdemes tudni, hogy akár kültéri akár beltéri ajtókról is van szó, az esztétikai és gyakorlati szempontok mellett jogszabályi előírásokat is be kell tartani. Ez minden esetben érvényes, akár építkezünk, akár átalakítunk. Tehát mindenképpen kérjük szakember segítségét, amikor ilyen döntést kell hoznunk. Nehogy az ajtó nyitásiránya legyen akadálya annak, hogy maradéktalanul tudjuk élvezni új vagy újjá alakított otthonunkat.


Amennyiben maradtak Önben kérdések, vagy egyedi problémára keresi a választ töltse ki az alábbi űrlapot és tanácsadóink mihamarabb felveszik Önnel a kapcsolatot.

Szakképzett ügyfélszolgálati csapatunk széles körű építőanyag-ismerettel rendelkezik, így nem csak termékeinkkel, hanem az építéstechnológiával kapcsolatos kérdéseire is garantáltan találunk megoldást!

Töltse ki az alábbi űrlapot és tanácsadóink mihamarabb fel fogják venni Önnel a kapcsolatot.